Nieuws

Geldig theoriecertificaat vanaf 1 mei 2024 voor B, TTT en AM

Voor het reserveren van een praktijkexamen B (personenauto), tussentijdse toetsen, AM (bromfiets) moet een leerling vanaf 1 mei 2024 een geldig theoriecertificaat hebben. Op het moment van reserveren mag het certificaat niet verlopen zijn. 

Voor het reserveren van praktijkexamens AVB (motor voertuigbeheersing), AVD (motor verkeersdeelneming), deze kunnen tot nadere mededeling nog gereserveerd worden zonder een geldig theoriecertificaat.

Een leerling hoeft geen geldig theoriecertificaat te hebben om een rijschool te machtigen.

Voor het theorie examen bromfiets (AM TH), praktijkexamen bromfiets (AM), praktijkexamen auto (B), aanhangwagen (BE) en motor (AVB en AVD), moet de leerling persoonlijk de rijschool machtigen zodat het praktijkexamen op tijd aangevraagd kan worden.

 

Voor het praktijkexamen auto, motor en aanhangwagen is een Gezondheidsverklaring nodig, deze moet de leerling zelf aangevraagd worden.


Door middel van code 80 al met 21 jaar je motorrijbewijs zware categorie (A) halen, zie http://www.klaasbenschop.nl/motorrijbewijs

Speed-pedelec: vragen in het theorie-examen

Vanaf 1 januari 2017 vallen speed-pedelecs (ook bekend als high speed e-bikes) onder de regels voor bromfietsen. Dat betekent dat je met een rijbewijs voor de bromfiets ook een speed-pedelec mag besturen. Het examen doe je nog steeds op een bromfiets. Om de aspirant-weggebruikers hierop voor te bereiden, heeft het CBR vragen over deze voertuigen opgenomen in het theorie-examen.
Het gaat hierbij niet alleen om vragen in het theorie-examen AM. Andere weggebruikers kunnen namelijk ook geconfronteerd worden met de speed-pedelec. Dus kunnen er ook in het A- en B-theorie-examen, in onderwerp J – ‘Risico’s in verband met aanwezigheid en gedrag ander verkeer’ – vragen komen over speed-pedelecs.

Het CBR vindt het belangrijk dat kandidaten, opleiders en uitgevers van verkeersleermiddelen zich goed kunnen voorbereiden op nieuwe ontwikkelingen in het examen.
Voor speed-pedelecs die in al in gebruik genomen zijn als snorfiets (blauwe kentekenplaat) geldt dat deze moeten zijn voorzien van een gele kentekenplaat. 

speed-pedelecMet de speed pedelec kun je een snelheid van 45 km per uur halen. Voor de bestuurders geldt een helmplicht en zij moeten op het fiets/bromfietspad rijden. Waar geen fiets/bromfietspad aanwezig is moeten zij naar de rijbaan. Voor de rest gelden dezelfde regels als bij de bromfiets. 

Pagina 1 van 1