Personenauto - Theorie

Het is al mogelijk om te starten met je rijopleiding zonder theoriecertificaat, maar op de dag van je praktijkexamen moet je deze wel in je bezit hebben. De geldigheid van het theoriecertificaat is 1,5 jaar. Als je je bij ons aanmeldt voor autorijlessen (losse lessen of een pakket) krijg je van ons een CD waarmee je alles kunt leren. De theoretische leerstof, examenvragen en examenvragen op internet. Daarbij kunnen we je ook nog helpen met het leren van de stof, door het volgen van (GRATIS) theorielessen.

Het theorie examen kun je zelf reserveren via de reserveringssite van het CBR www.cbr.nl/reservering. Tot 1 november 2019  bestaat het theorie examen uit 25 vragen over gevaarherkenning, daarvan moet je 13 vragen goed beantwoord hebben, en 40 kennisvragen waarvan je 35 vragen goed beantwoord moet hebben om tot een goed resultaat te komen.

Per 1 november vind er een wijziging plaats:

 • Huidige situatie: 2 onderdelen - slaagnorm
  Gevaarherkenning (25 vragen):                                minimaal 13 vragen goed beantwoorden
  Verkeersregels en verkeersinzicht (40 vragen):        minimaal 35 vragen goed beantwoorden

  Per 1 november 2019, 3 onderdelen
  Het onderdeel ‘gevaarherkenning blijft gelijk, het onderdeel ‘Verkeersregels en verkeersinzicht’ wordt opgesplitst in de volgende onderdelen:
  Verkeersregels (kennis) en Verkeersinzicht (kennisplus)

  Bij het onderdeel ‘Verkeersregels’ moet je de feitelijke verkeersregels kunnen benoemen en herkennen. Dit wordt door het CBR ook wel ‘kennis’ genoemd. Bij het onderdeel ‘Verkeersinzicht’ gaat het om het kunnen tonen van een gevoel voor verkeersinzicht. Dit wordt door het CBR ‘kennisplus’ genoemd.
 • Situatie vanaf 1 november 2019 (3 onderdelen) - slaagnorm

  Gevaarherkenning (25 vragen):                                minimaal 13 vragen goed beantwoorden
  Verkeersregels (Kennis) (12 vragen):                       minimaal 10 vragen goed beantwoorden
  Verkeersinzicht (Kennisplus) (28 vragen):                minimaal 25 vragen goed beantwoorden

Het uitslagformulier wordt aangepast. Op het formulier wordt uitgelegd hoe goed de kandidaat elk examenonderwerp beheerst. Hiermee kan de kandidaat zich, eventueel samen met zijn opleider, goed voorbereiden op praktijklessen en een eventueel herexamen. Aan het einde van het examen krijgt de kandidaat de fout beantwoorde vragen niet meer te zien. In plaats daarvan focussen we op de examenonderwerpen en hoe de kandidaat deze beheerst.

De examenonderwerpen zijn anders verwoord. De huidige 25 onderwerpen zijn geherformuleerd en samengevoegd tot in totaal negen examenonderwerpen. 
Hier vind je de negen onderwerpen waarover in het examen vragen worden gesteld.

Natuurlijk is het ook mogelijk dat wij het theorie examen voor je reserveren. 

Bel of mail naar info@klaasbenschop.nl