Rijbewijs A: Motor onder te verdelen in A1, A2 en A

motor mei 2022

Auto- en Motorrijschool Klaas Benschop rijdt met Kawasaki ER 6 N voorzien van ABS.

Jongeren mogen op 17-jarige leeftijd beginnen met lessen voor de categorie tot 125cc, mits zij in het bezit zijn van of een rijbewijs B of een theoriecertificaat voor categorie A.

Aspirant-motorrijders kunnen vanaf 20 jaar rechtstreeks hun rijbewijs A2 (middelzware motor tot 35 kW) halen. Je moet dan het theorie-examen voor de motor al hebben gehaald of het autorijbewijs hebben. Als je het theorie-examen voor de motor hebt gehaald, kun je vanaf 20 jaar praktijkexamen voertuigbeheersing en praktijkexamen verkeersdeelneming doen.

Twee jaar later kan de kandidaat bij het CBR opgaan voor de zwaarste categorie A (onbeperkt vermogen).

Dit is het getrapte traject.

Wil je even wachten met het halen van je motorrijbewijs en direct examen doen voor de zware motorcategorie (A) dan is dit sinds kort ook mogelijk De leeftijd voor deze categorie is verlaagd van 24 jaar naar 21 jaar. Als je het A rijbewijs haalt voor je 24e, krijg je code 80 op je rijbewijs. Met die code mag je rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit.

Als de code vervalt, mag je ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, van vervalt de code 80 pas als je 24 bent.


De instructeur is een KNMV gediplomeerde motorrij-instructeur, volgt zelf ook op de motor. De instructies worden gegeven via een portofoon.

Het dragen van beschermende kleding is zeer belangrijk en wordt naast helmen en handschoenen beschikbaar gesteld door de rijschool en zijn in alle maten voldoende aanwezig.

Tevens verzorgen wij vervolgopleidingen voor de motor, de zogenaamde RMT cursus, regionale motor training. Wil je je motorbeheersing op je eigen motor verbeteren, is dit een ideale cursus. Informeer via info@klaasbenschop.nl