Nieuws

Voor het theorie examen bromfiets (AM TH), praktijkexamen bromfiets (AM), praktijkexamen auto (B), aanhangwagen (BE) en motor (AVB en AVD), moet de leerling persoonlijk de rijschool machtigen zodat het praktijkexamen op tijd aangevraagd kan worden.

Per 1 november: een wijziging in het theorie examen voor de auto (categorie B)

  • Op dit moment is het auto theorie-examen op de volgende manier opgebouwd:
  • Huidige situatie: 2 onderdelen - slaagnorm
    Gevaarherkenning (25 vragen):                                minimaal 13 vragen goed beantwoorden
    Verkeersregels en verkeersinzicht (40 vragen):        minimaal 35 vragen goed beantwoorden

    Per 1 november 2019, 3 onderdelen
    Het onderdeel ‘gevaarherkenning blijft gelijk, het onderdeel ‘Verkeersregels en verkeersinzicht’ wordt opgesplitst in de volgende onderdelen:
    Verkeersregels (kennis) en Verkeersinzicht (kennisplus)

    Bij het onderdeel ‘Verkeersregels’ moet je de feitelijke verkeersregels kunnen benoemen en herkennen. Dit wordt door het CBR ook wel ‘kennis’ genoemd. Bij het onderdeel ‘Verkeersinzicht’ gaat het om het kunnen tonen van een gevoel voor verkeersinzicht. Dit wordt door het CBR ‘kennisplus’ genoemd.
  • Situatie vanaf 1 november 2019 (3 onderdelen) - slaagnorm

    Gevaarherkenning (25 vragen):                                minimaal 13 vragen goed beantwoorden
    Verkeersregels (Kennis) (12 vragen):                       minimaal 10 vragen goed beantwoorden
    Verkeersinzicht (Kennisplus) (28 vragen):                minimaal 25 vragen goed beantwoorden



Voor het praktijkexamen auto, motor en aanhangwagen is een Gezondheidsverklaring nodig, deze moet de leerling zelf aangevraagd worden.


Door middel van code 80 al met 21 jaar je motorrijbewijs zware categorie (A) halen, zie http://www.klaasbenschop.nl/motorrijbewijs

Speed-pedelec: vragen in het theorie-examen

Vanaf 1 januari 2017 vallen speed-pedelecs (ook bekend als high speed e-bikes) onder de regels voor bromfietsen. Dat betekent dat je met een rijbewijs voor de bromfiets ook een speed-pedelec mag besturen. Het examen doe je nog steeds op een bromfiets. Om de aspirant-weggebruikers hierop voor te bereiden, heeft het CBR vragen over deze voertuigen opgenomen in het theorie-examen.
Het gaat hierbij niet alleen om vragen in het theorie-examen AM. Andere weggebruikers kunnen namelijk ook geconfronteerd worden met de speed-pedelec. Dus kunnen er ook in het A- en B-theorie-examen, in onderwerp J – ‘Risico’s in verband met aanwezigheid en gedrag ander verkeer’ – vragen komen over speed-pedelecs.

Het CBR vindt het belangrijk dat kandidaten, opleiders en uitgevers van verkeersleermiddelen zich goed kunnen voorbereiden op nieuwe ontwikkelingen in het examen.
Voor speed-pedelecs die in al in gebruik genomen zijn als snorfiets (blauwe kentekenplaat) geldt dat deze moeten zijn voorzien van een gele kentekenplaat. 

speed-pedelecMet de speed pedelec kun je een snelheid van 45 km per uur halen. Voor de bestuurders geldt een helmplicht en zij moeten op het fiets/bromfietspad rijden. Waar geen fiets/bromfietspad aanwezig is moeten zij naar de rijbaan. Voor de rest gelden dezelfde regels als bij de bromfiets.